Skip links

Inkodu: Kevadiselt värske ja ajatult moodne perekodu Järvekülas

Kodust teevad lõpuks kodu omanäolised ja isikupärased detailid, aga tee ideedest selleni, mida lõpuks imetleda ja nautida saab, on üsnagi pikk ning katsumusi täis.

Iga sisearhitekti jaoks on puhas rõõm olla kaasatud koduprojekti juba algusest peale, alates planeerimisest kuni lõpliku valmimiseni (sh autori järelvalve teostamine). Ainult nii on võimalik tagada, et lõpptulemus vastab täpselt tellija ootustele.

Oluline on ka tellija ja sisearhitekti vaheline klapp ja mõistmine. Kui mõlemad pooled üksteisest aru saavad, saab tulemus ainult täiuslik olla. Tavaliselt on kodu omanikel juba oma visioon tulevasest kodust ning sisearhitekti ülesanne on leida parimad lahendused, et see reaalsuseks muuta. Sisearhitekt peab olema valmis aitama tellijal isegi kõige keerukamad ideid ellu viia, kuid samal ajal pöörates tähelepanu ka kitsaskohtadele ning leides nende teostamiseks sobivad lahendused.

Selle Harjumaal Järvekülas privaatse männituka varjus asuva 179,3 m² 2-korruselise paarismaja karkass oli selleks hetkeks juba püsti, kui projekti kaasati Stuudio88 OÜ sisearhitekt Ljudmilla Funika-Müür. Alustuseks vaadati üle ruumiprogramm ja arvestades pererahva eelistusi, muudeti nii mõndagi, et tulemus veelgi rohkem unistuste kodule sarnaneks.

Pererahvale oli saun väga oluline, kuid algsel plaanil olev saunaplokk oli üsna väike. Seda suurendati garaaži arvelt, mida pere niikuinii väga ei kasutaks. Garaaži arvelt suurendati ka tehnoruumi ja loodi planeeritust avaram panipaik.

Lisaks tehti väikseid muudatusi köögi põhiplaanis, et parandada selle funktsionaalsust. Köögi keskmesse asetati köögisaar, mille ümber tekkis loogiline ja mugav ringikujuline liikumine.

Muidu projektist puuduvale väikesele lisa WC-le leiti koht trepi all, mis on vajalik mugavuslahendus just väikelastega peredele.

Kogu sisekujunduse kontseptsiooni aluseks võeti maja arhitektuurne lahendus ja asukoht, mis põimiti kokku pererahva sooviga näha lõpplahenduses klassikalisi elemente. Kõigest sellest lähtuvalt on tulemuseks skandinaavialikult modernne ja loodusest inspireeritud helges pastelses värvigammas interjöör.

Sisekujunduse ühtne tervik tähendab sidumist detailide kaudu

Kogu maja sisekujundus, alustades planeeringust, ruumide tonaalsusest kuni valguslahenduste, pistikupesade asukoha ja eritellimusmööblini välja on sisearhitekti poolt välja töötatud.
Alati võib öelda, et mis see siis teha ei ole, aga kõik tundubki tavaliselt pealt vaadates lihtne. Professionaal läheb detailidesse, mida kõrvalt vaadates tavaliselt ei teagi. Näiteks ainuüksi maja valgustuse juures tuleb arvestada, kuidas oleks kõige mõistlikum lahendada kunstlik valgus, kuidas see langeb ja kuidas looduslik valgus langeb sõltuvalt ilmakaartest ning kõike eelnevat mõjutab.

Valgustuslahendus on selles kodus rikkalik: 3 variatsiooni igas ruumis ja vastavalt tujule. Efektsed valgustid köögis, elutoas ja magamistoas on selle kodu pilgupüüdjad ja väga oskuslikult kokku sobitatud osa tervikust. Ka pistikupesad on planeeritud vastavalt mööbli paigutusele ja kasutusfunktsioonile.

Kõik ruumid on selles kodus justki oma nägu, kuid neis on ka detailid, mis annavad aimu ühtsest tervikust.

Klassikalise aktsendina on ruumide lagede ääristusena kasutatud nutikalt minimalistlikku ja modernset Orac Decori dekoorliistu. See oli osaliselt tingitud vajadusest leida lahendus kardinaniššide jaoks, mis võimaldaks nende paigaldust ka seinast eemale.


Kuigi eesmärk oli luua helge ja valgusküllane kodu, vältis sisearhitekt teadlikult valgete seinte kasutamist, sest aktsendid ja valge mööbel ei pruugi valgel taustal piisavalt esile tulla. Pigem kasutati paljudes kohtades sinakaid toone, mis pererahvale meeldisid. Loomulikult täitus ka perenaise suur unistus: sinine magamistuba.

Seinaviimistluses on kasutatud valdavalt värvitud seinu mõne pisikese kõrvalekaldega. Näiteks elutoa diivani tagune seinalõik ja köögini ulatuv sein on kaetud õrnroosa dekoratiivkrohviga, mis kokkuvõttes mõjub üllatavalt harmooniliselt.

Mis puudutab valget viimistlust, tasub alati jälgida varjundeid (toone), sest neid on palju erinevaid. Ühes tervikus kasutades jääb alati ühtlasem ja kaunim tulemus, kui kasutada sama tooni. Ka selles kodus on köögikappide uste, siseuste ja põrandaliistude toon sama.

Kogu maja moodsas klassikalises võtmes mööbel on valminud Ljudmilla Funika-Müür jooniste järgi. Mööbli toonid on sarnaselt muule interjöörile valitud pastelsed toon toonis üleminekud ühelt teisele. Samuti kandub mööbli ja seinte tonaalsus üle pehmele mööblile ja tekstiilidele.

Kardinakangas on kõigis ruumides sama, erinevus on ainult toonides ja kardina tüübis (päevakardin, blackout pimendav kardin). Kardinad on väga mõjukas detail, millega ruume kokku siduda!
Kindlasti ei maksa karta erinevate metalltoonide kasutamist (näiteks ukselingid, segistid, valgustid, kapinupud vms). Oskuslikult sobitatud erinevad toonid annavad huvitavat aktsenti hoopis juurde ja muudavad erinevate ruumide omavahelise sidususe lihtsamaks. Selle kodus on näiteks huvitavalt kombineeritud harjatud kulda ja matt-musta.

Isikupärased lahendused teevad kodust kodu

Kodu keskmes on ikka elutuba, seepärast asuvad seal sageli ka kodu kõige huitavamad elemendid. Osalt loomulikult ka sellepärast, et seda tuba kasutavad kõik ning sinna kogunevad tavaliselt ka külalised.

Selle kodu pilgupüüdjateks on elutoa eksklusiivne veeaurukamin ja TV-sein. Pererahva kindel soov oli, et elutoa televiisorisein peaks olema koos kaminaga. Sealjuures taheti kindlasti kasutusele võtta Inspiro eksklusiivne LED-veeaurukamin. Lahenduse lõplik teostus jäi aga sisekujundaja välja pakkuda. See oli korralik väljakutse, aga valmis see sai!

Veeauru süsteemil töötav kamin ei ole mitte ainult ülimalt efektne, vaid ka pikas perspektiivis ökonoomne ja praktiline. Kamin on ühendatud tsentraalse veega, seega ise ei pea seda täitma.

Nutikas liikumisanduriga trepiastmete valgustus

Sisetrepil on kasutusel nutikas valgustus, mis on paigutatud trepiastme alla ja töötab liikumisanduriga. Kui keegi läheneb, siis süttivad valgustid astmete kaupa põlema ja kustuvad kohe, kui inimene on möödunud. See väga üllatav ja kindlasti tähelepanu vääriv lahendus, mille pakkus välja ehitaja.

Sauna ja spa-ala nagu Boutique hotellis

Kuna pererahvas armastab väga saunas käia ja seal aega veeta, oli avar saun ja spa-ala nende suur unistus. Miks minna kuskile välja, kui saab seda kõike nautida kodustes tingimustes? Ljudmilla sõnul on see praegu uute kodude puhul väga populaarne trend. Kui vähegi võimalik, siis ehitataksegi spa-ala koju. See on täiesti loogiline, sest spa on suurepärane koht argimurede leevendamiseks ja lõõgastumiseks.

Valmis ruum pidi mahutama nii leili- kui ka aurusauna ning samuti sooviti luua võimalikult looduslähedane ja hubane Boutique hotellile sarnane spa-õhkkond. Kuigi ruumi oli vähe, saadi kõik soovitud elemendid lõpuks ilusti ära mahutatud.

Esteetilisust ja avarust annavad spa-sauna alal juurde suuremõõtmelised plaadid (60*120mm). Pilkupüüdev kivivalamu oli perenaise erisoov ja kaasseinte erilahendus peremehe oma. Võimalikud lahenduse klaasseina jaoks pakkus välja sisearhitekt ja peremees valis sobivaima.

Lastetoad vastavalt eale

Väikelastele kohaselt on lastetoad helges võtmes ja looduslähedased. Põneva nüansina on mõlemas toas kasutusel kõrvakeste disainiga värvitud magnettahvelseinad.

Sujuv koostöö ehitaja, arhitekti ja tellijaga tegi selle kodu sisustamise sisekujundaja jaoks eriliselt meeldivaks ja sujuvaks. Kui kõik osapooled on motiveeritud parima lahenduse leidmiseks ja oskavad teiste osapooltega ka arvestada, saabki ainult täiuslik tulemus tulla.

Artikli allikas: https://www.inkodu.ee/galerii-kevadiselt-varske-ja-ajatult-moodne-perekodu-jarvekulas/10030
Inkodu.ee (J. Rohtsalu; K. Viksne)

Explore
Drag